Güven Otogaz - ATİKER Sıralı Otogaz Sistemleri Sefaköy, Silivri İstanbul

facebook twitter

LPG Güvenli mi?

Montajın yetkili dönüşüm servisinde, kaliteli malzemeler ve yönetmeliklere uygun şekilde yapıldığı, sızdırmazlık raporu alındığı ve dolum yaparken tankı sallamak, şamandırayı çıkarmak ve durmadan gaz vanası ile oynamak gibi hareketlerden kaçınıldığı sürece LPG güvenlidir.

Toplumumuzda çok fazla kirli bilgiler dolaşmaktadır. Bunlar gerek sağlık alanında ve gerekse teknik alanda çok yaygındır.

Bunlardan biri de otomobiller ile ilgilidir. Kendilerini toplumda uzman zanneden çevrelerin dahi çok fazla kirli bilgilere sahip olduklarını ve bu bilgilerin doğruymuş gibi birde topluma sunduklarını görülüyor.

Şu iyi bilinmelidir ki, tüp dolu iken patlamaz. Tüpün üzerindeki vanayı açıp yaktığınızda, benzinin aksine dışa doğru yanma gerçekleşir. Bu nedenle dolu tüpün/LPG tankının patlaması mümkün değildir.

İki araç aynı şekilde kaza yaptırılsa. Biri benzinli olsa öteki ise LPG’li. Benzinli araç çok kolay yanar, tüplü araç ise çok zor. Çünkü LPG’li aracın yangını elektrik kontağından ve kaporta kısmında olur. Ama benzinli araçta ise yangın benzinden ötürü olur. Çünkü benzinin güvenlik mekanizması yoktur. Benzin deposunun saçı çok ince olduğundan depo yarılır ve benzin etrafa yayılır. Ama LPG de bu asla olmaz. LPG tankının tam üstünde çok emniyetli bir kilit mekanizması vardır ve hemen gazı keser. Tankın sacı ise çok kalındır.

Benzinli araçlarda LPG kullanılırken araca zarar veriyor olmasının birinci sebebi kalitesiz tesisatın kullanılması, ikincisi ise aracın soğutma sisteminin daha sağlıklı olmamasındandır. Çünkü LPG’nin ısı verimi benzinden çok daha fazla olduğundan, benzinin ısısına göre imal edilmiş olan motor bloğunda, blokta daha fazla yıpranmalar olmaktadır. Bunu önlemek için, LPG ile çalışan motorların soğutma sistemleri daha güçlü hale getirildiğinde ve kaliteli tesisat kullanıldığında benzinden çok daha fazla avantajlı ve güvenilir olmaktadır.

26 Ağustos 2016 Cuma